Μία επίσκεψη και ομιλία, στο "Πεντάγωνο"


Το λένε "Πεντάγωνο", όσοι το λένε, μάλλον κατ΄ αντιστοιχία με το εκ δύσεως ανάλογόν του.  Αλλά, εκεί τέλως πάντων με έφερε, πριν λίγες μέρες, μία συνομιλία μέσω email που ξεκίνησε το καλοκαίρι. 

"Κύριε καθηγητά, ο Α/γός ΓΕΣ και το Επιτελείο του θα ήθελαν να σας ακούσουν τα στελέχη του ΓΕΣ ..."

"Κύριε Συνταγματάρχα, με χαρά να περάσουμε μία ώρα μαζί με τα στελέχη σας ..." 

Κανονίσαμε απο πριν, τα πάντα: το θέμα της ομιλίας, τη λίστα καλεσμένων (μου / απόφοιτοί μου στο ΓΕΣ / ΓΕΕΘΑ /ΥΕΘΑ), αν θα έρθει αμάξι να με πάρει, όλα.  Μόνο την παρουσίαση δεν έστειλα τελικά, την έφερα μαζί μου. Τελικά έβρεχε, αλλά πήγα με τη μηχανή, κοντά γαρ απο το εν Αθήναις ενδιαίτημα.

--- ΣΚΕΨΕΙΣ μετά την ομιλία ---

Λοιπόν δεν ξέρω τι έχουμε στο νου μας, τι είχαμε ακούσει, τι άποψη έχουμε σχηματίσει τέλος πάντων για ένα ακροατήριο με πολλά "αστέρια" και σχεδόν μόνο στολές.

Γι΄ αυτό θα τα πώ πάλι, όπως γίνονται συνήθως στο στρατό:

1. Όλοι είναι στην ώρα τους.  
Ξέροντας την απαιτούμενη ακρίβεια, έφτασα στις 09:02 στην πύλη, με λίγο βροχούλα.  Ήδη είχα δεχτεί κλήση / μήνυμα στις 09:01 απο τον αδημονούντα σύνδεσμο, Ταγματάρχη.  Στις 09:30 είχαμε τελειώσει διατυπώσεις και στησίματα και απολαύσαμε ένα τσάι με τον Ταξίαρχο και τον Συν/χη Διεύθυνση Δόγματος και Εκπαίδευσης, γαρ. Είχαμε πολλά να πούμε.

2. Όλα γίνονται με ευγένεια και τάξη.
Στις 09:50 ως καλοί προσκαλούντες καθίσαμε κοντά στην είσοδο, για να ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΟΥΜΕ τους ερχόμενους.  Εκεί γνώρισα τους πρώην φοιτητές μου (ο ένας ήδη Α./νχης, σε ανωτέρους τους). Όλα σημαντικά και με ζέστη. Καμία επιτήδευση, καμία προσπάθεια, δεν φαινόταν, τουλάχιστον. Εκεί, στις 10:01 έφτασε ο ανώτατος τη τάξει, και τυπικά επίσημος host.  Κανένας δεν μπήκε μετά απο αυτόν, όλοι είχαν έρθει. Πουθενά φυσικά τσιγάρα, αποτσίγαρα, graffiti, και τα λοιπά.

3. Στη διάλεξη πάμε προετοιμασμένοι. Και προσέχουμε.
Όλοι είχαν κάτι να σημειώνουν, έστω και κινητό. Οι περισσότεροι μπλοκάκι, "καγιέ" που μας έλεγε η κυρία Ζουβέν, στην Αραχώβης & Ασκληπιού, το 1981.  Όλοι κάθονταν σωστά, με κοιτούσαν στα μάτια όταν το ήθελα, πρόσεχαν. Κουνούσαν το κεφάλι. Κι αν μιλούσαν, ήταν ΕΚΕΙ.

4. Η αίσθηση της αποστολής είναι σημαντική.
Όσο και αν έχουν γίνει όλα "ίσιωμα" πια. μπορούσα να καταλάβω τις "δονήσεις" του κοινού όποτε έλεγα λέξεις όπως η Εθνική Άμυνα, η 34 ΜΚΤΑΞ αλλά και "πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε, για τα παιδιά μας".  Ήξερα ότι αν τους κερδίσω, ή αν απλά είμαι ο τωρινός ανώτερος, θα θέσουν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία μου.  Όλες.

Στο τέλος, σε μία ερώτηση που εστίαζε στην "άκαμπτη στάση του Στρατού", ότι δηλαδή αυτό είναι μία δυασκολία (όλα είναι top-down), δεν άντεξα:

"Μα, έχετε όμως το πρόνόμιο να είστε ένας οργανισμός που ακούει και εκτελεί.
Σε καλούς καιρούς, σε άλλες χώρες, αυτο είναι μάλλον "μη καινοτόμο".
Αλλά στην Ελλάδα, σήμερα, είστε ένας οργανισμός σαφώς πάνω απο τον μέσο όρο.
Στην αξιοπιστία, στην αξιολόγηση, στην άσκηση, στην αξιοκρατία, στην εκτέλεση, στο σχεδιασμό."

Έτσι είναι.

Οι άνθρωποι που είδα είναι πιο καλοί αρωγοί, ακόμη και για την αλλαγή, απο πολλούς.

Έχουν κι αυτοί δρόμο βελτίωσης, αλλά μπορείς να βασιστείς στοιχειωδώς πάνω τους.  Και σαν κοινό σε μια ομιλία, αλλά και για κάτι πιο ουσιαστικό.

Ας το συνειδητοποιήσουμε.
Μέχρι νεωτέρας, πάντα, όπου τα νιάτα, οι επιχειρήσεις, οι δήμοι, οι πολιτικοί μας θα ανέβουν και πάλι (?) λίγο ψηλότερα...

----  ΣΗΜΕΡΑ, πάλι ---

Ευχαριστώ για τις προσπάθειες και τα καλά τους λόγια:
Τον Ταγματάρχη, τον Συνταγματάρχη, τον Ταξίαρχο, τον Στρατηγό.
Με χαρά να συνεργαστούμε πάλι !

Δείτε την παρουσίαση εδώ: https://www.slideshare.net/charalabidis/ss-124715080 







Ανάλεκτα διακυβέρνησης: Η πορεία της αίτησης μου ...

Image result for τσμεδε




Σήμερα στο ΤΣΜΕΔΕ, ερώτηση υπολογισμού του αναλογιστικού υπολοίπου ασφαλισμένου.
...

Δημόσιος Υπάλληλος: Τι θέλετε κύριε;
* Σωστή απάντηση: Καλημέρα σας κύριε. Τι μπορώ να κάνω για εσάς σήμερα; 
** Σωστότερη απάντηση: Καλημέρα σας κύριε Γιάννη. Πάλι για το αναλογιστικό υπόλοιπο; (βλέποντας στην οθόνη του)
*** H καλύτερη απάντηση:  Καλημέρα σας κύριε Γιάννη. Tο ξέρετε ότι έχετε πιστωτικό υπόλοιπο λόγω μη χρήσης παιδικής κατασκήνωσης για 10 χρόνια;  

Πολίτης: Να μάθω την πρόοδο της αίτησης μου. Αριθμός 14123. Δεν έχω ενημερωθεί καθόλου απο εσάς.

- Αργούνε αυτά ξέρετε... Πότε κάνατε την αίτηση?
* Σωστή απάντηση: Μα η πρόοδος των αιτήσεων φαίνεται στην ιστοσελίδα μας.
** Σωστότερη απάντηση: Μα, σας ενημερώνουμε κάθε μήνα με email.
*** H καλύτερη απάντηση: Μα, όλες οι αιτήσεις υπολογισμών διεκπεραιώνονται πια on-line, σε ένα δευτερόλεπτο. (δεν θα είχε πάει καν).

- Τον Σεπτέμβριο του 2016 

- Τι να σας πω, δεν εχουμε ακόμη τρόπο υπολογισμού των εισφορών με το νέο νόμο (νόμος Κατρούγκαλου). Θα περιμένετε.

- Πόσο πρέπει να περιμένω?
- Δεν ξέρω κύριε. Προτεραιότητα έχουν οι πολλοι συνάδελφοι που περιμένουν την σύνταξή τους. Καταλαβαίνετε...
* Σωστή απάντηση: Για να δώ, είστε το νούμερο 14123, ... θα είστε έτοιμος σε .. 12 ημέρες.
** Σωστότερη απάντηση: Για να δώ, είστε το νούμερο 14123 ...  σας ... τακτοποίησα. Ήθελε έγκριση χειριστή, απλά. Σε τρία δευτερόλεπτα ο υπολογισμός θα είναι στο email σας.
*** Η πιο σωστή απάντηση: Επειδή μάλλον δεν γνωρίζετε καλά τη χρήση του on-line συστήματός μας, πάρτε αυτό το κουπόνι. Είναι μία δωρεάν τρίωρη εκπαίδευση σε υπολογιστή. Μπορείτε να το δείτε και στο κινητό σας, αλλά να έχετε καλό Internet, είναι βίντεο υψηλής ανάλυσης. Αν περάσετε την εξέταση στο τέλος θα έχετε 2΄εισιτήρια θεάτρου, δωρεάν. Και μην ξεχνάτε το υπολοιπο απο την κατασκήνωση.  Πρέπει να δείτε πως θα το καταναλώσετε - σας έστειλα το link στο κινητό σας ...


Ευχαριστώ το φίλο Γιάννη Σαγιά, για το περιστατικό.

Mάστερ στην “Ψηφιακή Καινοτομία και Νεοφυή Επιχειρηματικότητα”





ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ



              Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 
συνεργάζονται για την εκπαίδευση στην καινοτομική επιχειρηματικότητα»

Ένα νέο, διεθνώς πρωτοποριακό μάστερ στην
“Ψηφιακή Καινοτομία και Νεοφυή Επιχειρηματικότητα”

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στα πλαίσια της δι-ιδρυματικής συνεργασίας ΑΕΙ, πρόκειται να λειτουργήσουν από κοινού το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Καινοτομία και Νεοφυής Επιχειρηματικότητα”, για το ακαδημαϊκό έτος 2018 - 2019. 

Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, επιπέδου Διεθνούς Μάστερ 120 ECTS, εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο κεφαλαιοποιεί τη δραστηριοποίηση ΕΜΠ και Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ανάλογα μεταπτυχιακά προγράμματα, επιταγχυντές επιχειρηματικότητας, αλλά και διεθνείς συνεργασίες. Πιο συγκεκριμένα: 
  • Τα μαθήματα του προγράμματος καλύπτουν τόσο την τεχνολογική πλευρά (AI, IoT, Blockchain, BigData, Digital Marketing, Social Media Analytics, Cloud, Mobiles), όσο και τη νεωτεριστική διοικητική συνιστώσα (startup financials, lean management, innovation management, supply chain) αλλά και τα νέα, ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα που αποτελούν τον πυρήνα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.    
  • Το μάστερ περιλαμβάνει τη ανάλυση και σχεδίαση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών καθως και δημιουργία επιχειρηματικών πλάνων από τους φοιτητές, υπο την καθοδήγηση επιχειρηματιών, στελεχών επιχειρήσεων, επενδυτών και ειδικών απο Ελλάδα και εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος προβλέπεται η πρακτική άσκηση των φοιτητών σε συνεργαζόμενες θερμοκοιτίδες και επιταχυντές, καθώς και παρακολούθηση θερινών σχολείων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


  • Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης συνδεδεμένων μαθημάτων, συμμετοχής σε επιχειρηματικούς επιταχυντές, ή υλοποίησης εργασιών σε κορυφαία Διεθνή Προγράμματα και Πανεπιστήμια (TU Delft, UC Berkeley, ETH), με εξασφάλιση της συμμετοχής φοιτητών που θα ξεχωρίσουν στην Ελλάδα.


    Με την υποστήριξη των δύο ΑΕΙ, σε αίθουσες, προσωπικό, εξοπλισμό και προώθηση, το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα έχει συνολικά δίδακτρα 4500 ευρώ, καθώς και εκτεταμένες δυνατότητες υποτροφιών, βάσει αριστείας και οικονομικών κριτηρίων. Το πρόγραμμα υλοποιείται με δια ζώσης μαθήματα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση με ηλεκτρονικά μέσα, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης από εργαζομένους. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 3 εξάμηνα μαθημάτων και διπλωματική εργασία ενώ παρέχεται και η δυνατότητα μερικής φοίτησης με μέγιστη διάρκεια τα 8 εξάμηνα.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για το νέο μεταπτυχιακό, μέσω διαδικτύου, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2018. 

    Περισσότερες πληροφορίες στο http://msc.icsd.aegean.gr/innovation/

    Ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων - Η Περίπτωση "ΚΤΕΛ"

    Ανάλεκτα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, επεισόδιο αρ. 217: ΚΤΕΛ

    Όπως γνωρίζουμε οι του Δημοσίου Τομέα μελετητές, ΚΤΕΛ σημαίνει: Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων.  Ο "θεσμός" ξεκίνησε το ... 1912, πέρασε απο πολλά κύματα, και σήμερα έχουμε 59 σε λειτουργία (πιο πολλά απο τους νομούς της χώρας), να λειτουργούν ως ΑΕ στις οποίες έχει παραχωρηθεί, μονοπωλιακά (μέχρι πότε άραγε) το δικαίωμα των οδικών αστικών μεταφορών.     Δείτε στη wikipedia σχετικά. 


    Σε ένα από αυτά, ΚΤΕΛ Κορινθίας, χρειάστηκε ο μπαμπάς μου δύο εισιτήρια, Αθήνα - Λουτράκι.

    - "Να έρθεις να μας πάρεις στις 9:00, να μας πάς στον Κηφισό, να βγάλουμε και εισιτήρια.  Φεύγει στις 10:30", μου λέει.
    - "Ααα, θα κάτσε να σου βγάλω τα εισιτήρια απο το κινητό, να φύγουμε στις 10:00. Να είστε και σίγουροι, μήπως δεν έχει¨, αντιλέγω.

    Και ανοίγω το κινητό, βρίσκω εύκολα το www.ktelkorinthias.gr μπαίνω, βρίσκω ωραίο "Online έκδοση εισιτηρίων", πατάω, αλλά θέλει να φτιάξω ολόκληρο προφίλ πρώτα. Άλλο ένα κακοσχεδιασμένο Login ...
    Παίρνω ένα τηλέφωνο, της Αθήνας, δεν το σηκώνουν.

    - ¨Άσε", του λέω, "θα το κάνω μετά απο το κομπιούτερ, θέλει δουλίτσα".
    - "Να έρθεις να μας πάρεις στις 9:00, να μας πάς στον Κηφισό, να βγάλουμε εκεί τα εισιτήρια.  Φεύγει στις 10:30", μου λέει, σε λούπα ο κυρ. Κώστας.   Σα να μειδιούσε ελαφρώς,

    Φτάνω σπίτι (μου), κάθομαι στο laptop.  Ξανά στο "Online έκδοση εισιτηρίων https://www.ktelkorinthias.gr/gr/services/online-reservation?view=search
    το οποίο ΠΑΝΤΑ σου ζητάει όνομα / κωδικό χωρίς ΠΟΥΘΕΝΑ να σε αφήνει να γραφτείς !

    Η λούπα του Σατανά, λέω μέσα μου.  Παίρνω σειρά τα τηλέφωνα, δεν απαντούν σε Αθήνα, Κόρινθο, Λουτράκι.  Τελικά, σε κάποιο μακρινό προορισμό της Κορινθίας, μία κυρία το σηκώνει.

    - "Α, εισιτήρια θα πάρετε απο το ΚΤΕΛ στην Κηφισό", μου λέει ευγενικά.
    - "Μα στο site σας λέει ότι έχετε έκδοση Online ...  Μήπως κάνω κάτι λάθος ?"
    - "Το site δε βγάζει εισιτήρια κύριε. Εισιτήρια θα πάρετε απο το ΚΤΕΛ στην Κηφισό", πιο έντονα.
    - Μήπως μπορώ τηλεφωνικά, με χρέωση κάρτας ?
    - "Εισιτήρια θα πάρετε απο το ΚΤΕΛ στην Κηφισό", με ύψος μαμάς, αστυνομικού, ψυχολόγου και δικαστή μαζί.

    Πάλι η λούπα του Σατανά.
    Με βλέπω να πηγαίνω απο τις 9:00 αύριο.
    Ο κυρ Κώστας έχει ακόμη δίκιο.

    Α, φυσικά, τα πληροφοριακά συστήματα των ΚΤΕΛ τα έχουμε  πληρώσει μέσω ΕΣΠΑ,  όλοι μας ...

    http://www.digitalplan.gov.gr/portal/resource/OLOKLHRWMENO-THLEMATIKO-SYSTHMA-DYNAMIKHS-PLHROFORHSHS-KOINOY-KAI-AYTOMATHS-EKDOSHS-EISITHRIWN-YPERASTIKOY-K.T.E.L.-KORINTHIAS-A.E. 

    Έρευνα για τις Δημόσιες Ψηφιακές Υπηρεσίες των Δήμων της Ελλάδας

    Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Κέντρο Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (ΚΕΗΔ), αναλύεται η κατάσταση των διαδικτυακών τόπων των 325 Δήμων της Ελλάδας.

    Η ανάλυση έγινε απο τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Πάτρα Χατζηϊωαννίδου και Κωνσταντίνο Βογιατζή, του Μάστερ στην "Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση",  του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

    Οι φοιτητές, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες στο μεταπτυχιακό πρόγραμα, ακολούθησαν τυποποημένη μεθοδολογία του ΚΕΗΔ, που περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

    • Ανεύρεση των 325 sites των Δήμων και αρχικοποίηση των ειδικών εργαλείων καταγραφής
    • Για κάθε ένα απο τα 325 sites:
      • Μελέτη και βαθμολόγηση με βάση τους κανόνες του Ελληνικού Πλαισίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και ειδικά του Πλαισίου Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων
      • Ανάλυση των sites με χρήση εργαλείων που μετρούν αυτόματα την τήρηση σχετικών διεθνών προτύπων (W3C, WAI, κλπ)
      • Καταγραφή των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρονται, σε κατάλληλες κατηγορίες και επίπεδα παροχής
    • Επεξεργασία αποτελεσμάτων και δημιουργία της εικόνας κάθε Δήμου αλλά και συνολικών οπτικοποιήσεων
    • Εξαγωγή συμπερασμάτων και προτάσεις

    Η συνολική εικόνα αποτυπώνει την (αναμενόμενη) σημαντική υστέρηση των Δήμων στην παροχή σύχρονων ψηφιακών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις.  Άλλωστε η Ελλάδα βρίσκεται στις 2 τελευταίες θέσεις στην ανάλογη μέτρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχοντας υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια.

    Τα κεντρικά σημπεράσματα της μελέτης των διαδικτυακών τόπων των Δήμων είναι τα εξής:

    1. Το 80% των Δήμων της χώρας είναι "ψηφιακά ανύπαρκτοι", καθώς
    • Μόνο το 7% υποστηρίζει, κάπως, τις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω του κεντρικού του ιστοτόπου
    • Μόνο το 5% έχει κάποια χρήσιμη, ψηφιακή υπηρεσία, που μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς φυσική παρουσία.
    • Ακόμη και η πληροφόρηση για τις υπάρχουσες, με φυσικό τρόπο προσφερόμενες υπηρεσίες, υστερεί σημαντικά, στο 90% των Δήμων  (ενώ πρακτικά πρόκειται για μία κοινή λίστα υπηρεσιών και δικαιολογητικών / διαδικασιών)
    • Οι ψηφιακές υπηρεσίες για επιχειρήσεις υστερούν συχνά ακόμη περισσότερο, επιβαρύνοντας σημαντικά με επιπλέον άμεσα κόστη την εθνική οικονομία.
    2. Οι ιστότοποι των Δήμων, παρά τη χρηματοδότηση με περισσότερα απο 100 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια,  παραμένουν σε ένα στάδιο "κατανεμημένης ανικανότητας", όπου:

    • Παρατηρειται μεγάλη απόκλιση απο τους κανόνες του Πλαισίου, παράλληλα με απίθανη πολυ-τυπία σε βασικά ζητήματα (ονοματολογία, δομή, αισθητική, νομικοί όροι, υποστήριξη γλωσσών)
    • Το περιεχόμενο για τον πολίτη διαφέρει σημαντικά απο Δήμο σε Δήμο, ενώ υπάρχουν κοινά πρότυπα που δεν τηρούνται, για 
      • την παρουσίαση των υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, 
      • την παρουσίαση της οργάνωσης και των σημείων επαφής του Δήμου
      • τη δημιουργία "κοινής κουλτούρας" στην εξυπηρέτηση του πολίτη και επισκέπτη (ύφος γραφής, δομή και λειτουργίες site, υποστήριξη αγγλικών)  
    • Η δειλή εμφάνιση των κοινωνικών δικτύων (που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έμμεσα κάποιες αδυναμίες) είναι και αυτή χωρίς κοινή κατεύθυνση, γεγονός που μειώνει την αποτεεσματικότητα αλλά και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα διαλειτουργκότητας.
    • Σχεδόν καμία λειτουργία, σε κανένα δήμο, δεν υποστηρίζει κινητές συσκευές 
    • Δεν γίνεται καμία προσπάθεια διαμοιρασμού τουλάχιστον των όποιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης που αφορούν ΟΤΑ (π.χ. Μητρώο Πολιτών, e-Paravolo) 
    Με βάση τα αποτελέσματα, που προβάλλουν τη χειροτερευση της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (45% των υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις παρέχεται απο Δήμους - Περιφέρειες), είναι απαραίτητα βήματα:
    • Απλοποίησης - αναμόρφωσης των εσωτερικών διαδικασιών και εξωστρεφών υπηρεσιών των δήμων 
    • Κατάργησης του χαρτιού και μετάβασης σε πλήρη "paperless" λειτουργία
    • Ενσωμάτωσης νέων μορφών αλληλεπίδρασης (κινητά, ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα)
    • Υιοθέτησης των κανόνων του Πλαισία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαλειτουργικότητας
    • Σχεδιασμού νέων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις
    • Αύξησης της απευθείας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, με ανάπτυξη υπηρεσιών επιπέδου 4-5
    • Ανάπτυξης της νέας γενιάς υποδομών λογισμικού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (web services, ESB, συστήματα μοντελοποίησης και προσομοίωσης υπηρεσιών)
    Ακολουθούν ενδεικτικά οπτικοποιημένα στοιχεία από την εργασία.  




    Παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωμών




    Παροχή υπηρεσιών επιπέδων 1-2 (ενημέρωση, μόνο)  και 3-4  (πλήρης υπηρεσία) απο τους Δήμους


    Το 80% των Δήμων δεν παρέχουν εξατομικευμένη πρόσβαση (άρα δεν μπορούν σε παρέχουν υπηρεσίες 



    Το 80% των Δήμων είναι κάτω της "βάσης" στην παρουσία στο διαδίκτυο



    Μόνο το 10% των Δήμων είναι συμβατοί με το Πλαίσιο ΗΔ


    Δείτε το πλήρες κείμενο της Διπλωματικής Εργασίας (PDF, Ελληνικά, 15 MB)








    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ: ΝΕΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ



    Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη θέση [151-200] στα καλύτερα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο που ιδρύθηκαν την τελευταία 50ετία (Times Higher Education Young University Ranking 2018)

    Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμπεριλαμβάνεται, για το έτος 2018, ανάμεσα στα [151-200] κορυφαία Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο που ιδρύθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διεθνούς αξιολογικής κατάταξης Times Higher Education Young University Ranking 2018 των έγκυρων βρετανικών Times Higher Education (THE).

    https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2018/young-university-rankings

    Η τιμητική αυτή θέση που έλαβε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταξύ μεγάλου αριθμού νέων Πανεπιστημίων παγκοσμίως, αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση της θετικής ακαδημαϊκής του πορείας. Αναδεικνύει την ταχύτατη άνοδο του δημόσιου πολυνησιωτικού Πανεπιστημίου της χώρας στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα σε λιγότερα από τριάντα πέντε χρόνια από την ίδρυσή του και το φέρνει ακόμη πιο ψηλά στην εθνική και διεθνή ακαδημαϊκή επικαιρότητα.

    Η αδιάκοπη προσπάθεια, με προσήλωση στους ακαδημαϊκούς στόχους και την εξωστρεφή διεθνοποιημένη ακαδημαϊκή λειτουργία, για περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ακόμη και σε περίοδο κρίσης, αποτυπώνεται για μία ακόμη φορά τη φετινή χρονιά.

    Έτσι, συνολικά, μετά και τις επιτυχίες με τις οποίες διακρίθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με διεθνείς έγκυρες αξιολογήσεις το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ευρίσκεται πλέον:

    -- στη θέση [301-400] στον κόσμο, μεταξύ χιλιάδων Πανεπιστημίων, στις Κοινωνικές Επιστήμες (Social Sciences), στο πλαίσιο του Times Higher Education University Ranking 2017

    -- στη θέση [146] στον κόσμο, μεταξύ μεγάλου αριθμού Πανεπιστημίων Αναδυόμενων Οικονομιών (Emerging Economies University Rankings), στο πλαίσιο του Times Higher Education University Ranking for Emerging Economies 2017

    -- στη θέση [447] στην Ευρώπη και [1.123] στον κόσμο, στη γενική κατάταξη μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων Πανεπιστημίων στον κόσμο, στο πλαίσιο του Webometrics Ranking of World Universities 2017

    -- στη θέση [151-200] ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο που ιδρύθηκαν την τελευταία 50ετία, στο πλαίσιο του Times Higher Education Young University Ranking 2018.

    Η αναγνώριση της δυναμικής ανοδικής πορείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελεί χαρά, τιμή, αλλά και χρέος συνέχειας για την ακαδημαϊκή κοινότητα του Αιγαίου.

    "Από το Γραφείο Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου"







    Η «Ελληνική Κρίση 2008 – 2016» κερδίζει τη θέση που της αξίζει


    Eρώτηση Α: Ποιες είναι οι σημαντικές κρίσεις – Πτώσεις ΑΕΠ στην Ιστορία ;
    Από το γνωστό και μη εξαιρετέο CNN Money, ο προσεκτικός αναζητητής ανασύρει τον περίφημο «πίνακα εθνικών καταστροφών”, με την έννοια της πτώσης του ΑΕΠ, σε προηγμένες οικονομίες, από το 1870 (λήξη αμερικάνικου εμφύλιου) και εντεύθεν[1]. Πάλι καλά που είμαστε μέσα, ως προηγμένη οικονομία και ημείς, θα έλεγε κάποιος αισιόδοξος. 



    Όπου η νέα ελληνική κρίση φιγουράρει μέσα στην 15-άδα, κάπου ανάμεσα σε καταστροφές πρώτου παγκοσμίου πολέμου, οικονομικά κραχ στις ΗΠΑ, Ισπανικού εμφυλίου και λοιπών καταστροφών πρώτου μεγέθους. Σαφώς μακριά όμως από τις καταστροφές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (ΔΠΠ), που ανήκουν ως θλιβερό προνόμιο μόνο στις τελευταίες θέσεις της λίστας.

    Όπου πάλι βεβαίως είμαστε, ως Ελλάς, και η δεύτερη χειρότερη περίπτωση με πτώση ΑΕΠ 64%, απλά για όσα συνέβησαν τα χρόνια 1938-1945, χωρίς τον εμφύλιο. Φαίνεται, δεν έπρεπε να περάσουμε και τη Γερμανία...


    Ερώτηση Β: Πόσο έχει μειωθεί το Ελληνικό ΑΕΠ;

    Από τον επίσης γνωστό και μη εξαιρετέο διαδικτυακό τόπο tradingeconomics.com (όπου δημοσιεύονται τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας / World Bank) ανασύρουμε εύκολα το ελληνικό Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν (GDP), για τα έτη 2008 – 2016[2].

    Πρώτα δείτε ότι η πτώση κατά 25% αντιστοιχούσε περίπου στο 2012-2013 (τα CNN τελικά δημοσίευσε στοιχεία τριών ή και τεσσάρων ετών). Μετά όμως, ειδικά την τριετία 2014-2016, τα πράγατα πήγαν και πάλι προς το χειρότερο.



    Εστιάστε μέσα στα κόκκινα τετράγωνα: 354,46 το 2008 / 194,56 το 2016. Η διαφορά (μείωση του ΑΕΠ) είναι:1 – 194,56 / 354,46 = 45,1 %. H πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας για τα έτη 2008 έως 2016 είναι 45,1 τοις εκατό. Μήπως αυτό μας αλλάζει την οπτική μας, πέραν και του ότι είναι σχεδόν διπλάσιο ;


    Ερώτηση Γ: Και τώρα, που βρεθήκαμε ;

    Mε βάση τα δεδομένα του 2016, είμαστε ήδη σε μία άλλη θέση: ήδη, πιο κατεστραμμένοι από τη Γαλλία και το Βέλγιο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, τις ΗΠΑ και τον Καναδά του «Κραχ του ‘29», ακόμη πιο κατεστραμμένοι και από την Ιταλία του Μουσολίνι, στα έτη ‘41-’45.

    Είμαστε πια η έβδομη μεγαλύτερη κατάρρευση, τουλάχιστον για τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια. Ευτυχώς που τουλάχιστον δεν είχαμε καταστροφή σημαντικών υποδομών, ακόμη. 



    Και, μη λησμονήσουμε, είμαστε ακόμη «ongoing». Το έργο συνεχίζεται.
    Α, μιας κι είπαμε για έργο, θυμάστε το “Χιροσίμα, αγάπη μου»; (7% μεγαλύτερη καταστροφή, μόνο)






    --------------
    Ι.Χ.
    Αρθράκι μετά το μάθημα, MSc Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Τετάρτη 18/4/2018






    Ανάλεκτα Διακυβέρνησης: Η περίπτωση "Σύστημα Ψηφοφορίας, στη Βουλή των Ελλήνων"



    Όλα ξεκίνησαν με λογική και ευαισθησία, κάπου στον μακρινό Δεκέμβριο του 2017, όπου ο ΠτΒ (Πρόεδρος της Βουλής) ανακοίνωσε τα καλά νέα:

    --- iefimerida.gr / 11/12/2017 --------------------------------------------------------------------------------------

    Η Βουλή εκσυγχρονίζεται: Τοποθετεί τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Και το σύστημα ήταν όντως έτοιμο να εγκαασταθεί στην ώρα του. Στα μέσα του Ιανουαρίου 2018, ήδη φωτογραφήθηκε με απλωμένα τα 300 ποδαράκια του (tablets, ειδικής κατασκευής απο τη μαμά BOSCH) στην κεντρική αίθουσα της Βουλής.

    --- newpost.gr / 11/01/2018 --------------------------------------------------------------------------------------




    Και ξεκινησαν οι εκπαιδεύσεις των ... αρίστων, τριακοσίων βουλευτών μας. Που είχαν προσπαθήσει και παλαιότερα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Και έφθασαν οι ειδοί του Μαρτίου... Και άρχισε να εκφράζεται η βεβαιότητα για την επιτυχία του εγχειρήματος.

    --- newpost.gr / 07/03/2018 --------------------------------------------------------------------------------------
    Πρεμιέρα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στη Βουλή με άρσεις ασυλίας

    Πρόκειται για ένα στοίχημα που έχει παιχτεί και κατά το παρελθόν με άσχημα όμως για τη Βουλή αποτελέσματα. Αυτήν τη φορά πάντως, τόσο ο Πρόεδρος, όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες εμφανίζονται βέβαιοι για το αποτέλεσμα.

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Και ξεκίνησε η εφαρμογή, με περιέργως ενθαρρυντικά αποτελέσματα: χρόνοι - ρεκόρ, αξιοπιστία, όλα καλά και όλα ωραία.

    https://neaselida.gr/ellinika-arthra-eidiseis/premiera-simera-stin-olomeleia-gia-to-systima-ilektronikis-psifoforias/

    http://www.kathimerini.gr/933640/article/epikairothta/politikh/miso-ekat-eyrw-gia-neo-systhma-yhfoforias-sth-voylh

    https://www.ibs.gr/el/project/voting-and-speakers-registration-software-for-the-hellenic-parliament/



    Διότι το σύστημα είναι διεθνές και εφαρμοσμένο:

    https://www.boschsecurity.com/xc/en/products/conference-systems/new-products/dicentis/

    http://www.conventionsource.com/images/Bosch-Advert-2017.pdf

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Και μετά, το ΧΑΟΣ 


    https://www.newsit.gr/kosmos/xaos-me-to-ilektroniko-systima-psifoforias-tis-voulis-vgazei-oti-na-nai-apotelesmata/2579425/

    https://www.cnn.gr/news/politiki/story/138601/diatrito-to-xrysopliromeno-ilektroniko-systima-psifoforias-tis-voylis

    Ευτυχώς που εδώ δεν έχει "πίσω", αλλιώς θα είχαν πάει, να είστε σίγουροι.

    Ελπίζω να το θυμόμαστε ως κακή ανάμνηση, δυσκολιών προσαρμογής των "αρίστων".  Και να μην ξανασυμβαίνει κάθε φορά που οι τριακόσιοι ανανεώνονται.


    Ανάλεκτα Διακυβέρνησης: Η καταστροφή εγγράφων στο Ελληνικό Δημόσιο και η αντιπυρική περίοδος




    Ανάλεκτα Διακυβέρνησης #129
    Η καταστροφή εγγράφων στο Ελληνικό Δημόσιο και η αντιπυρική περίοδος

    Για να πετάξεις άχρηστα πια χαρτιά στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως ίσως κάποιοι γνωρίζετε, χρειάζεται ειδική άδεια και πρωτόκολλο καταστροφής.
    Image may contain: one or more people
    Αντί δηλαδή μίας απλής διαδικασίας (π.χ. κρατάτε το χαρτί για 6 μήνες ή για ένα χρόνό ή για 10 χρόνια, βρε αδερφέ) χρειάζεται ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ να κάνεις μία ειδική (άρα δύσκολη) διαδικασία: το Πρωτόκολλο Καταστροφής, το οποίο το επαναλαμβάνουν ή επικαλούνται όλοι με δέος, από τον κλητήρα μέχρι τον υπουργό, σαν έναρξη κάποιας μυστικιστικής τελετής:
    - "Μα, δεν μπορούμε να τα πετάξουμε έτσι κύριε Χαραλαμπίδη! Χρειάζεται Πρωτόκολλο Καταστροφής."

    Το πρωτόκολλο καταστροφής έχει συλληφθεί ως έννοια ακριβώς για να ΜΗΝ πετιέται τίποτε (επισήμως) αλλά να μην μπορείς να βρεις τίποτα, άρα να μην μπορείς να παρέχεις καμία υπηρεσία (ανεπισήμως). Ισχύει δε και για άλλα στοιχεία στο Ελληνικό Δημόσιο, κάνοντας τις αποθήκες να γεμίζουν, εκτός απο χαρτιά και βιβλία, και απο παλιούς υπολογιστές, οθόνες, χαλασμένες καφετιέρες, πληκτρολόγια, ποντίκια (ζωντανά, καμιά φορά) και άλλα, άχρηστα μεν αλλά διατηρήσιμα, στον αιώνα τον άπαντα.

    Μέχρι εδώ καλά, έτσι ήταν και έτσι θα είναι, δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να γράψω ένα ανάλεκτο, αν δεν ερχόταν η τρομερή ενημέρωση - ανακοίνωση από τα Κεντρικά, εν μέσω διαδικασίας καταστροφής παλαιών γραπτών των φοιτητών:
    "Καλησπέρα, σε συνέχεια του παρακάτω μηνύματος, σας ενημερώνουμε ότι λόγω της ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, δεν δυνάμεθα να προχωρήσουμε άμεσα σε καταστροφή των γραπτών.
    Εν τούτοις, προγραμματίζεται συγκέντρωση και αποθήκευση όλων των γραπτών στην αποθήκη του κτηρίου ........ , έτσι ώστε το χειμώνα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην προαναφερθείσα διαδικασία."

    Και αναρωτιέται ο αφελής πλην τίμιος καθηγητής, πανεπιστημίου που (πιστέψτε με) είναι σε ΠΟΛΥ καλύτερη μοίρα απο το μέσο όρο του Ελληνικού Δημοσίου:
    - ΤΑ ΚΑΙΝΕ τα ΓΡΑΠΤΑ ? (Αλλιώς γιατί να πειράζει η αντιπυρική περίοδος ?)
    - Μήπως η αντιπυρική περίοδος εμπλέκεται κάπως με την ανακύκλωση ? (που μάλλον γίνεται, ή όχι ?)
    - Μήπως ο φόβος είναι η αυτανάφλεξη ?
    - Μήπως οι καταστροφείς γραπτών είναι παράλληλα εθελοντές πυροσβέστες ?
    - Μήπως δεν πρέπει να πίνω σούμα πριν τις 12:00 το μεσημέρι, όπως έλεγε ο παππούς μου ?

    Και, λίγο με το γράψιμο, λίγο με τις ερωτήσεις, λίγο με τη σούμα, περνάει η ώρα και πρέπει να γράψω άλλη μία ομιλία μου για το πως θα αλλάξει το Ελληνικό Δημόσιο, την απαραίτητη ψηφιακή στρατηγική, πως θα γίνουμε Εσθονία (και γιατί δεν έχουμε γίνει ακόμη), και άλλα τέτοια σημαντικά, της επιστήμης. Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου ...

    Σαν να αισθάνομαι ότι με συμπονάτε, κάπου μέσα σας, βαθιά.