Ανάλεκτα Διακυβέρνησης: Η καταστροφή εγγράφων στο Ελληνικό Δημόσιο και η αντιπυρική περίοδος
Ανάλεκτα Διακυβέρνησης #129
Η καταστροφή εγγράφων στο Ελληνικό Δημόσιο και η αντιπυρική περίοδος

Για να πετάξεις άχρηστα πια χαρτιά στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως ίσως κάποιοι γνωρίζετε, χρειάζεται ειδική άδεια και πρωτόκολλο καταστροφής.
Image may contain: one or more people
Αντί δηλαδή μίας απλής διαδικασίας (π.χ. κρατάτε το χαρτί για 6 μήνες ή για ένα χρόνό ή για 10 χρόνια, βρε αδερφέ) χρειάζεται ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ να κάνεις μία ειδική (άρα δύσκολη) διαδικασία: το Πρωτόκολλο Καταστροφής, το οποίο το επαναλαμβάνουν ή επικαλούνται όλοι με δέος, από τον κλητήρα μέχρι τον υπουργό, σαν έναρξη κάποιας μυστικιστικής τελετής:
- "Μα, δεν μπορούμε να τα πετάξουμε έτσι κύριε Χαραλαμπίδη! Χρειάζεται Πρωτόκολλο Καταστροφής."

Το πρωτόκολλο καταστροφής έχει συλληφθεί ως έννοια ακριβώς για να ΜΗΝ πετιέται τίποτε (επισήμως) αλλά να μην μπορείς να βρεις τίποτα, άρα να μην μπορείς να παρέχεις καμία υπηρεσία (ανεπισήμως). Ισχύει δε και για άλλα στοιχεία στο Ελληνικό Δημόσιο, κάνοντας τις αποθήκες να γεμίζουν, εκτός απο χαρτιά και βιβλία, και απο παλιούς υπολογιστές, οθόνες, χαλασμένες καφετιέρες, πληκτρολόγια, ποντίκια (ζωντανά, καμιά φορά) και άλλα, άχρηστα μεν αλλά διατηρήσιμα, στον αιώνα τον άπαντα.

Μέχρι εδώ καλά, έτσι ήταν και έτσι θα είναι, δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να γράψω ένα ανάλεκτο, αν δεν ερχόταν η τρομερή ενημέρωση - ανακοίνωση από τα Κεντρικά, εν μέσω διαδικασίας καταστροφής παλαιών γραπτών των φοιτητών:
"Καλησπέρα, σε συνέχεια του παρακάτω μηνύματος, σας ενημερώνουμε ότι λόγω της ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, δεν δυνάμεθα να προχωρήσουμε άμεσα σε καταστροφή των γραπτών.
Εν τούτοις, προγραμματίζεται συγκέντρωση και αποθήκευση όλων των γραπτών στην αποθήκη του κτηρίου ........ , έτσι ώστε το χειμώνα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην προαναφερθείσα διαδικασία."

Και αναρωτιέται ο αφελής πλην τίμιος καθηγητής, πανεπιστημίου που (πιστέψτε με) είναι σε ΠΟΛΥ καλύτερη μοίρα απο το μέσο όρο του Ελληνικού Δημοσίου:
- ΤΑ ΚΑΙΝΕ τα ΓΡΑΠΤΑ ? (Αλλιώς γιατί να πειράζει η αντιπυρική περίοδος ?)
- Μήπως η αντιπυρική περίοδος εμπλέκεται κάπως με την ανακύκλωση ? (που μάλλον γίνεται, ή όχι ?)
- Μήπως ο φόβος είναι η αυτανάφλεξη ?
- Μήπως οι καταστροφείς γραπτών είναι παράλληλα εθελοντές πυροσβέστες ?
- Μήπως δεν πρέπει να πίνω σούμα πριν τις 12:00 το μεσημέρι, όπως έλεγε ο παππούς μου ?

Και, λίγο με το γράψιμο, λίγο με τις ερωτήσεις, λίγο με τη σούμα, περνάει η ώρα και πρέπει να γράψω άλλη μία ομιλία μου για το πως θα αλλάξει το Ελληνικό Δημόσιο, την απαραίτητη ψηφιακή στρατηγική, πως θα γίνουμε Εσθονία (και γιατί δεν έχουμε γίνει ακόμη), και άλλα τέτοια σημαντικά, της επιστήμης. Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου ...

Σαν να αισθάνομαι ότι με συμπονάτε, κάπου μέσα σας, βαθιά.