PROMETHEUS INFORMATION DAY

PROMETHEUS is a multi-country project aiming at developing new ways to foster entrepreneurship within universities and broader ecosystems, targeting the domains of digital transformation and sustainable development (as indicated by policies such as the EU green deal agenda, the UN Sustainable Development Goals, the circular economy action plan, and similar). 

The PROMETHEUS project is supported financially by the European Institute of Innovation and Technology (EIT), under its Higher Education Innovation (HEI) initiative. 

The project is organising an online information day, by the form of an online 3-hour meeting, during which participants from the academic and research communitty will have the chance to interact with other members of the ecosystem, viewing PROMETHEUS material, tools, network and services to be provided.  

PROMETHEUS Information Day // 2nd December 2021 // 15:00 - 18:00 CET  

Register online at: https://bit.ly/prometheus_infoday_reg



H ιστοσελίδα της κυβέρνησης - Σύντομος Σχολιασμός

 

Στο σημερινό μάθημα Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Παν.Αιγαίου, στα πλαίσια της εκμάθησης των βασικών δημόσιων διαδικτυακών τόπων, μπήκαμε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης (https://government.gov.gr/  ) και έχουμε μερικά πρώτα σχόλια:

1.      1. Αν και η σελίδα γράφει ότι περιέχει «Υλοποιήσεις, ψηφισθέντα νομοσχέδια, υπογραφές συμφωνιών, παραδόσεις έργων, υπουργικές αποφάσεις, ρυθμίσεις σε ισχύ» και συνολικά το κυβερνητικό έργο, ουσιαστικά περιλαμβάνει μόνο τις καθημερινές ενημερώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου. 

2. Στην επιλογή «Κυβερνητικό Έργο» - Ανάπτυξη και Οικονομία ( αλλά και σε κάθε επιλογή τομέα του κυβερνητικού έργου) παίρνουμε τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου του  2015-2016 !

3.  Η εφαρμογή INFOGOV (που θα έδινε το κυβερνητικό έργο σε κινητό) υπάρχει ακόμη, αλλά περιλαμβάνει μόνο τις δραστηριότητες του πρωθυπουργού, ενώ οι κατά τομέα κυβερνητικές δράσεις σταματούν στον Μάιο του … 2015.  

Μήπως είναι ώρα το σύστημα «ΜΑΖΙ» για την εσωτερική παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου να δείξει τις δυνατότητές του ;

Υποσχόμαστε ότι θα επανέλθουμε με πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση, σύγκριση με ανάλογα sites κυβερνήσεων άλλων χωρών και ιδέες !

 











 

 

                                 


 

 Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου  Aegean Startups 2021


Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκηρύσσει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας AEGEAN Startups 2021, για την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών σε αρχικό στάδιο, που σχετίζονται με τους τομείς προτεραιότητας του Αιγαίου και μπορούν να συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και να έχουν παγκόσμια εφαρμογή. 

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φοιτητές/φοιτήτριες ή απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συγκροτημένες ερευνητικές ομάδες μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και πολίτες της Ελλάδας ή άλλων χωρών που θέλουν να συμβάλλουν στους σκοπούς του διαγωνισμού. Οι προτάσεις κατατίθενται σε μία από τις παρακάτω Θεματικές Περιοχές, οι οποίες έχουν  ξεχωριστή σημασία για τα νησιά του Αιγαίου:

1: Αγροτική Ανάπτυξη - Διατροφή - Ευζωία

2: Ναυτιλία - Μεταφορές - Εμπόριο - Βιομηχανία

3: Τουρισμός - Πολιτισμός - Περιβάλλον

4: Διακυβέρνηση - Εκπαίδευση - Κοινωνική Συνοχή

Τα καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια, όπως θα αναδειχθούν από τα στάδια του διαγωνισμού, θα βραβευτούν, θα λάβουν  δημοσιότητα και περαιτέρω υποστήριξη για την υλοποίησή τους μέσω συνδεδεμένων θερμοκοιτίδων, επιταχυντών επιχειρηματικότητας και χρηματοδοτικών φορέων. Τον διαγωνισμό πλαισιώνουν μέντορες από την πανεπιστημιακή κοινότητα και την αγορά, που θα παρέχουν τις συμβουλές τους για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ιδεών.

Στις ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία θα απονεμηθεί το “Βραβείο Επιχειρηματικότητας Ιωάννη Τσαμουργκέλη”, συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, το οποίο αθλοθετεί η Επιχείρηση Ανάπτυξης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε τρία στάδια: α) κατάθεση αρχικών ιδεών, β) κατάθεση επιχειρηματικών σχεδίων από τις ομάδες που προκρίθηκαν και γ) τελική παρουσίαση των ομάδων και των ιδεών που ξεχώρισαν από το δεύτερο στάδιο.

Τα Aegean Startups καλούν φοιτητές, απόφοιτους και ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και ενδιαφερόμενους πολίτες από την Ελλάδα  και τον κόσμο να εγγραφούν ως μέλη, να καταθέσουν τις ιδέες τους, και να αναζητήσουν άλλα μέλη για τις ομάδες του, ή να αιτηθούν άλλου τύπου υποστήριξη, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.aegean-startups.gr.

Στην ίδια πύλη καλούνται επίσης:

(α) ενδιαφερόμενοι ειδικοί της επιχειρηματικότητας να εγγραφούν ως μέντορες,

(β) επιχειρήσεις και φορείς του Αιγαίου να καταθέσουν τις ανάγκες τους, που θα μπορούσαν να καλυφθούν από καινοτόμες ιδέες του διαγωνισμού,

(γ) πολίτες ή φορείς να συμβάλλουν ως υποστηρικτές ή χορηγοί για την περαιτέρω διάδοση και υλοποίηση του διαγωνισμού.

 

Οι σημαντικές ημερομηνίες για το διαγωνισμό είναι οι εξής:

 

10 Μαΐου 2021

Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση ιδεών (1ο στάδιο)

Μάιος 2021

Επιλογή ιδεών και ενημέρωση ομάδων που θα προχωρήσουν στο 2ο στάδιο 

Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2021

Συνεργασία ομάδων με μέντορες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων

4 Οκτωβρίου 2021

Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση επιχειρηματικών σχεδίων (2ο στάδιο) 

Οκτώβριος 2021

Επιλογή σχεδίων που θα προχωρήσουν στο τελικό στάδιο και ενημέρωση ομάδων.

Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2021

Παρουσίαση ομάδων, ανακοίνωση αποτελεσμάτων και  βράβευση διακριθέντων σε ειδική εκδήλωση.

 

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικοί όροι του διαγωνισμού περιλαμβάνονται στη διαδικτυακή πύλη

www.aegean-startups.gr

 

Ειδικές ερωτήσεις σχετικά με το διαγωνισμό μπορούν να αποστέλλονται στο email

aegean-startups@aegean.gr

  



Ανάλεκτα Διακυβέρνησης Νο72 : Η ψηφιακή διαχείριση των Δημόσιων Δικτύων ή πως το Όραμα γίνεται Δράμα

 

Ανάλεκτα Διακυβέρνησης Νο72 :

Η ψηφιακή διαχείριση των Δημόσιων Δικτύων ή πως το Όραμα γίνεται Δράμα


Στην περιοχή που μένω πρόσφατα «γιορτάσαμε» μία διπλή γιορτή: ήρθαν τα δίκτυα φυσικού αερίου και οπτικών ινών στη γειτονιά, όπως και σε πολλές άλλες γειτονιές τον τελευταίο καιρό.  Ωραία θα σκεφτείτε, συγχαρητήρια, με γειά οι νέες σας δυνατότητες για τις οποίες πολλά έχετε δώσει και πολλά χρόνια έχετε περιμένει.

Αμ δε.

Η παρέμβαση σύντομα έδειξε τα προβλήματα της ανύπαρκτης συνεργασίας, της έλλειψης κοινού σχεδιασμού και της αδυναμίας αξιοποίησης των όποιων δεδομένων – όλα αυτά που ονομάζουμε συνολικά ως διαλειτουργικότητα ανάμεσα σε φορείς του δημόσιου τομέα - και μετέτρεψε τη χαρά σε λύπη, την περηφάνια σε απογοήτευση για όλους τους περίοικους, για άλλη μια φορά.  Ταξιδέψτε στη γειτονιά μου να δείτε με τα μάτια μου και να ακούσετε με τα αυτιά μου:

Η εγκατάσταση – επέκταση των δικτύων έγινε με μόλις τρεις εβδομάδες διαφορά.  Πρώτα ήρθαν οι του φυσικού αερίου.  Ήρθαν οι μπουλντόζες, ήρθαν οι εργάτες, ήρθαν οι εργοδηγοί, έκοψαν την κυκλοφορία, έσπασαν άσφαλτο και πεζοδρόμια όπου έπρεπε, αναστάτωσαν τον τόπο ως όφειλαν και άρχισαν την εγκατάσταση. Κάποια στιγμή κόπηκε το νερό. Μπα, έλεγα στην κυρία Λίλιαν του δευτέρου, δεν μπορεί να φταίνε οι εργασίες, υπάρχουν σχέδια, υπάρχουν στοιχεία και βάσεις δεδομένων και συστήματα.  Τελικά είχαν σπάσει τον αγωγό του νερού – πήρε μέρες να το επαναφέρουν πλήρως. Κάποιος είπε ότι έσπασαν και τις αποχετεύσεις, αλλά αυτό δεν πειράζει, το μπάλωσαν όπως - όπως. Τέλος πάντων, έμειναν καμιά εβδομάδα και, έκαναν τη δουλειά, σκέπασαν και ψιλοκαθάρισαν και έφυγαν.  Ηρεμία.

 

Αμ δε.

Δέκα μέρες μετά, τα ίδια. Τόσο ίδια που νομίζαμε ότι ήταν οι ίδιοι, αλλά όχι. Ήταν των οπτικών ινών. Ξαναέκοψαν την κυκλοφορία, ξαναέσπασαν την άσφαλτο, άνοιξαν τα ίδια χαντάκια (έβλεπες από κάτω τις σωλήνες του φυσικού αερίου, εδώ κι εκεί), άνοιξαν κι άλλα και προχωρούσαν. Οι γείτονες καλού κακού μάζευαν νερό κάθε μέρα, μη συμβεί πάλι το κακό.  Αλλά αυτή τη φορά είμαστε τυχεροί στην ατυχία μας: δε «χτύπησαν» νερό αλλά ρεύμα, που το έφτιαξαν σε μερικές ώρες οι του ΔΕΔΔΗΕ που ήρθαν με κατάρες και απειλές, που  δεν ξέρουν τη δουλειά τους οι «άλλοι».  Όταν έφυγαν όλοι τους άφησαν πίσω τα γνωστά: άπειρα μπαλώματα, μικρά όρη και χαράδρες στο ήδη πληγωμένο οδόστρωμα, προχειροεπισκευασμένα πεζοδρόμια, ακόμη πιο βυθισμένα στεφάνια αποχετεύσεων, όλα φτιαγμένα με διαφορετικά μείγματα υλικών και «τεχνικές» του όπως να ‘ναι, που από αύριο θα βασανίζουν πεζούς, καροτσάκια, μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, αλλά και τα μάτια μας που συνέχεια βλέπουν αυτό το κολλάζ.

«Και νυν και αεί και εις τον αιώνα τον άπαντα», βρίζουν οι κακόβολοι γείτονες και το καταπίνουν οι καλόβολοι, επειδή «έτσι γίνεται», νομίζοντας ότι «μάλλον δεν μπορεί να γίνει αλλιώς».

Κι όμως.

Έχουν περάσει, δεν το πιστεύω, περίπου 25 χρόνια από τότε που στο ΕΜΠ είχαμε υλοποιήσει ένα πιλοτικό έργο κοινής διαχείρισης δικτύων, με τις τότε υπεύθυνες και κραταιές δημόσιες επιχειρήσεις: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΠΑ.  Θυμάμαι που γράφαμε μέρες και νύχτες την πρόταση, ήταν στα πλαίσια του ΕΠΕΤ (Εθνικoύ Προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογίας ;). Όλοι μας παιδιά τότε, αλλά με όραμα και όρεξη ανεξάντλητη:  ο Μανώλης ήδη ειδικός στα GIS, o Δημήτρης από κοντά, μετά ο Ηλίας, ο Βασίλης, η Νανώ και άλλοι πολλοί και πολλές που δούλεψαν στο έργο - το ΔΙΚΤΥΟΡΑΜΑ. Θυμάμαι τον Πρωτονοτάριο και τον Σαμουηλίδη, τους καθηγητές μας, που είχαν αναλάβει να πείσουν τις δημόσιες επιχειρήσεις ότι πρέπει να συμμετέχουν στο έργο, τι τράβηξαν. Βλέπετε πάντα οι δημόσιοι οργανισμοί έπρεπε και πρέπει να «πειστούν» για να συμμετέχουν σε έργα νέα και πρωτοποριακά, που θα δείξουν το καινούργιο, που θα πάνε τα πράγματα μπροστά.

Και το ΔΙΚΤΥΟΡΑΜΑ έγινε, και έδειξε σε όλους πως μπορείς να διαχειρίζεσαι τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, όλα τα δίκτυα, μέσα από διασυνδέσεις των πληροφοριακών συστημάτων, και να σχεδιάζεις κοινές εργασίες, και να βελτιστοποιείς διαδρομές και να διοικείς τις αλλαγές, και το σημαντικότερο, να ξέρεις που είναι τι πριν πιάσεις το κομπρεσέρ και το κάνεις όργανο ανίχνευσης. Κι ας μην είχαμε καλά - καλά ούτε internet (θυμάμαι παρακαλάγαμε τον ΟΤΕ να στήσει γραμμές ISDN για να περνάνε τα σχέδια από σύστημα σε σύστημα), και ας δουλεύαμε σε υπολογιστές που δεν πιάνουν χαρτωσιά μπροστά στο κινητό της κόρης μου σήμερα. Τα καταφέραμε, πραγματικά πίστευα τότε ότι κάτι θα γίνει πραγματικά.

Αλλά, εις μάτην.

Το έργο τελείωσε, οι εκθέσεις αξιολόγησης χειροκρότησαν το αποτέλεσμα, τα ξένα συνέδρια εθαύμασαν τους νέους ερευνητές, αλλά αυτοί που θα έπρεπε από την επόμενη μέρα να συνεχίσουν να αξιοποιούν τα αποτελέσματα και να δυναμώνουν τις συνδέσεις και να επεκτείνουν τη μικρή εκείνη φωτίτσα διαλειτουργικότητας έκαναν τα γνωστά.  Τίποτε. Κι ας συνεχίσαμε να τους λέμε για καιρό ότι κάνουν λάθος που επενδύουν ο καθένας στο δικό τους σύστημα. Και αράχνιασαν τα παραδοτέα, και αφέθηκαν τα συστήματα να παλιώσουν και η επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς να φτάσει πάλι στο γνωστό επίπεδο της ανυπαρξίας. Αυτό που μας έκανε και μας κάνει τα νεύρα και τους δρόμους σμπαράλια όλα αυτά τα χρόνια. 

Α, μην ξεχάσω να υπολογίσω πρόχειρα και να σας πω, οι 4 οργανισμοί διαχείρισης των βασικών δικτύων πρέπει να έχουν δώσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια σε συστήματα πληροφορικής αυτά τα 25 χρόνια που πέρασαν. Αλλά τώρα το ξέρετε: χωρίς διαλειτουργικότητα όσο και να μεγαλώνεις το δικό σου σύστημα, τόσο χειρότερα κάνεις τα πράγματα. Και ξοδεύεις στο να σπας και να φτιάχνεις συνεχώς, και σταθερά να διαλύεις τους δρόμους και τις γειτονιές μας, κάθε μέρα που περνάει. 

Κάπου εδώ δυσκολεύομαι να υπολογίσω το κόστος της καταστροφής των δρόμων μας, ή το κόστος που των εργασιών που έγιναν και ξαναέγιναν ασυντόνιστα και άναρχα, ή το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και τραυματισμούς όλα αυτά τα 25 χρόνια.  Ίσως ο συνολικός υπολογισμός να ενδιέφερε τον κύριο Γραμματικό, στην τηλεόραση, ή κάποιον ανάλογο κύριο στην πραγματική ζωή. Γιατί οι ιθύνοντες ήξεραν και ξέρουν ότι το σωστό είναι εφικτό.

Από το δικτυ-όραμα στο δικτυό-δραμα λοιπόν, αναμένοντας ακόμη κάποιον πολιτικό ή άλλον υπεύθυνο που θα συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και την ευκολία της λύσης, μπας και αντιστρέψει τον ρου της ιστορίας. Γιατί η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν εξαντλείται στις φόρμες, στα SMS και στα (μη) έντυπα, αλλά περιλαμβάνει την αξιοποίησης της πληροφορικής στην ορθή διαχείριση πόρων και στη λήψη των σωστών αποφάσεων για το σύνολο των λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης.