Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Εκλογές 2010: Νέες λειτουργίες στο σύστημα εκλογικών αποτελεσμάτων

Για πρώτη φορά φέτος το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα χρησιμοποιηθεί σε δύο διακριτικές εκλογικές διαδικασίες (περιφερειακές και δημοτικές) και δύο κύκλους εκλογών (επαναληπτικές, όπου αυτό χρειαστεί). Τερματικά του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα διανεμηθούν φέτος σε 5.300 εκλογικά τμήματα.

Η απεικόνιση στήριξης των υποψηφίων έχει επανασχεδιαστεί, δίνοντας για πρώτη φορά διακριτά την κομματική προέλευση των υποψηφίων (επικεφαλής συνδυασμών), όσο και την κομματική στήριξη που έχει εξασφαλίσει κάθε συνδυασμός. Επιπλέον έχει γίνει εμπλουτισμός του παραδοσιακού χάρτη με την πληροφορία των στηρίξεων για πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική προβολή.

Τέλος έχει αναπτυχθεί ειδική εφαρμογή για smart phones, μέσω των οποίων οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους τη λίστα των υποψηφίων 10 ημέρες πριν τις εκλογές, καθώς και πρόσβαση στα εκλογικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της μετάδοσης με εύχρηστο και γρήγορο τρόπο. Η εφαρμογή υποστηρίζει όλα τα γνωστά λειτουργικά smart phone, εκτός του Symbian.

Επιπλέον δύο αλλαγές του συστήματος προέρχονται από τη νέα πολιτική του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα έχει ενσωματώσει την πύλη «Διαφάνεια», μέσω της οποίας για πρώτη φορά οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους την πληροφορία σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων. Συγχρόνως, έχουν στη διάθεσή τους πλήρεις λίστες των υποψηφίων συνδυασμών για μελέτη και αξιολόγηση πριν από τις εκλογές. Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον επανασχεδιασμό του λογισμικού εφαρμογών ώστε να εξυπηρετήσει τη νέα δομή του «Καλλικράτη» με διευρυμένες δυνατότητες αναζήτησης και παρουσίασης στοιχείων.