Κέντρο Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση


                                                                                                                         
To Κέντρο Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση συνεργάζεται με φορείς και επιχειρήσεις, για τη βελτίωση της Διακυβέρνησης στην Ελλάδα

Σύντομα σε λειτουργία το Ψηφιακό Κέντρο Επίδειξης Τεχνολογιών και Λύσεων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Το Σάββατο 1 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ημερίδα με θέμα: «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Σύγχρονες Εκπαιδευτικές, Ερευνητικές Κατευθύνσεις και Εφαρμογές», ή οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (ΚΕΗΔ - www.dgrc.gr) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην ημερίδα συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, ερευνητές, εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων, ανταλλάσσοντας απόψεις για τις τρέχουσες τάσεις και τις διεθνείς  εξελίξεις στον τομέα.

Οι κεντρικές τοποθετήσεις έγιναν από τον Καθηγητή του Delft University of Technology, Marijn Janssen και τον Υπεύθυνο Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δρ. Ιωάννη Σαγιά. Ο Marijn Janssen μίλησε για τις διεθνείς ερευνητικές τάσεις, τονίζοντας την σημασία του μεγάλου όγκου δεδομένων που παράγονται σήμερα και της ανάλυσης αυτών μέσω τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ μετέφερε παραδείγματα από τη διακυβέρνηση στην Ολλανδία. Ο Δρ. Ιωάννης Σαγιάς, παρουσίασε έργα και δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με έμφαση στους στόχους του πρόσφατα αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Πλαισίου  Διαλειτουργικότητας, σε πρωταρχικούς τομείς διακυβέρνησης.   

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (www.icsd.aegean.gr), Αναπληρωτής Καθηγητής Χαράλαμπος Σκιάνης. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ευριπίδης Λουκής παρουσίασε αναλυτικά το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (msc.icsd.aegean.gr), ενώ απόφοιτοι του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση».

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΚΕΗΔ,  Αναπληρωτής Καθηγητής Γιάννης Χαραλαμπίδης παρουσίασε το Κέντρο, τα μέλη και τις δράσεις του. Αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα και τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών. Σημαντική νέα πρωτοβουλία του ΚΕΗΔ θα είναι η δημιουργία του Ψηφιακού Κέντρου Επίδειξης Λύσεων και Τεχνολογιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου θα παρουσιάζονται πιστοποιημένες λύσεις για οργανισμούς της κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακολούθησε συζήτηση για τη συνεργασία του ΚΕΗΔ με φορείς και επιχειρήσεις. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Απόστολος Σχίζας (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικ. Υποστήριξης  του Υπ. Οικονομικών), ο  Δημήτρης Κορυζής (Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Βουλής των Ελλήνων), ο Χάρης Τσαβδάρης (Μicrosoft Hellas) και ο Λεωνίδας Κωβαίος (Ernst & Υoung Hellas). Το κοινό είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει στη συζήτηση, συνεισφέροντας με ιδέες και προτάσεις για περαιτέρω συνέργειες του ΚΕΗΔ  με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΚΕΗΔ στο http://www.dgrc.gr